Од сите додатоци во исхраната, повеќето контроверзии се вртат околу витаминот Д. Повеќе се зборува за тоа колку од овој витамин треба да се внесе и што би можело да се случи ако не се зема доволно, но ретко се зборува за тоа што се случува кога се зема премногу.
Според Референтниот внес на храна (ДРИ), воспоставен од Институтот за медицина во САД и Одборот за храна и исхрана, препорачаната дневна доза (РДА) за витамин Д е 15 микрограми дневно за возрасни под 70 години и 20 микрограми за возрасни над 70 години.
Иако постигнувањето токсични нивоа на витамин Д во телото е доста ретко, ДРИ поставува толерантно горно ниво на внесување (УЛ) од 100 микрограми дневно за луѓе над 19 години.
За подобро разбирање, повеќето додатоци на витамин Д на пазарот се движат помеѓу 1.000 меѓународни единици (IU) до 10.000 IU, што е помеѓу 25 микрограми и 250 микрограми по додаток.
Главните несакани ефекти од консумирање премногу витамин Д се:
Хиперкалцемија
Витаминот Д е витамин растворлив во масти, кој помага да се апсорбира калциум во вашето тело. Затоа многу луѓе велат дека е важно да консумирате витамин Д кога сте постари поради фактот дека калциумот е минерал кој ги зајакнува коските.
Меѓутоа, ако претерано консумирате калциум, ДРИ вели дека помеѓу 2.000 и 2.500 милиграми УЛ дневно, во зависност од вашата возраст, вашето тело може да биде изложено на ризик од развој на хиперкалцемија.
Гадење
Гадење и повраќање се симптоми кои се јавуваат со прекумерно внесување на витамин Д и хиперкалцемија.
Замор
Внесувањето премногу витамин Д во телото може да резултира со чувство на замор, кое исто така е поврзано со хиперкалцемија.
Раздразливост
Раздразливоста е исто така чест симптом на хиперкалцемија и земање премногу витамин Д. Ако ова е нешто што го чувствувате редовно додека земате додатоци на овој витамин, можеби е време да обрнете внимание на вашата потрошувачка на витамин Д и да обезбедите таков рационален внес на овој витамин , пишува Eat This.
Камен во бубрег
Конечно, еден од најголемите несакани ефекти на хиперкалцемија е развојот на камења во бубрезите. Една студија објавена во списанието „The New England Journal of Medicine“ покажа дека кога се внесува повеќе калциум, околу 2.100 милиграми дневно, со умерени количини на витамин Д, ризикот од развој на камења во бубрезите значително се зголемува.
Извор: Рс.н1инфо.ком