Дали знаете дека постои правилен начин како се јаде диња?
Нискокалорична, сочна и освежителна …дињата покрај лубеницата едно од најомилените плодови во текот на летото, но дали занете дека постои време кога не се препорачува да ја јадете?
Нутриционистите велат дека колку и да го сакате, ова овошје не би требало го јадете веднаш по ручекот или вечера.
Всушност, најдобро е да се почестите со диња помеѓу ручекот и вечера.
Заедно со лубениците и краставиците, дињите се едни од најхранливите и храна со највисока содржина на витамини, минерали и аминокиселини.
Нутриционистите препорачуваат да јадете неколку парчиња од ова сочно овошје секој ден, но во одредено време, доколку не ја нарушите работата на дигестивниот систем.
Зошто не треба да се јаде по ручекот или вечерата?
Конзумирањето диња веднаш по оброкот го отежнува телото да ја свари претходно проголтаната храна, а потоа и само овошјето. И таму лежи ризикот дека дињата ќе почне да се „распаѓа“ во стомакот и да создава гасови.
Несаканите ефекти вклучуваат надуеност, варење, металоиди … Овие симптоми се доста болни и непријатни, а можат дополнително да предизвикаат нарушувања на спиењето.
Извор: Еспресо.рс