Во топли и топли денови, најдобро е да пиете вода, проследено со разладени билни чаеви и пијалоци направени од природни сокови и сирупи. Можете лесно сами да направите сируп од нане, кој се пие разреден, и ќе има таков ефект врз вашето тело речиси веднаш.
Пропорциите за сируп од нане се исти како и за подготовка на бозел, багрем, маточина или сируп од цвет од жалфија.
На 10 гранчиња нане ставете литар вода и килограм шеќер, половина лимон и околу 10 грама лимонска киселина (две лажички).
*Потопете ги гранчињата нане во вода со лимонска киселина и исечени лимони со кора.
*Измешајте добро и оставете да отстои на ладно и темно место 24 часа.
*Вториот ден процедете ја течноста, потоа додадете шеќер и добро измешајте. Оставете да отстои уште 24 часа со повремено мешање.
*По 48 часа сирупот е подготвен за истурање и чување во стаклени шишиња. Помалите количини најдобро се чуваат во фрижидер, а поголемите на ладно и темно место.
Преземено од: https://zadovoljna.dnevnik.hr/