Заев: Парите од дијаспората никој не може да ги оданочи – ММС
ММС

Објавено на: 08/13/18 1:35 PM

Заев: Парите од дијаспората никој не може да ги оданочи

Премиерот Зоран Заев изјави дека парите од дијаспората не подлежат на оданочување.

Одговарајќи на новинарско прашање на одбележувањето на 17 години од Рамковниот договор, изјави: „Уште еднаш да биде јасно за граѓаните, се оданочува тоа што е приход како заработка. Тоа што е помош кон семејствата, од надвор, тоа не е цел на оданочување согласно законите во Република Македонија. Ако некој има приход од странство, заради тоа што работел во странство, или направил интелектуална услуга во странство, и заради тоа добил приход, тој приход се оданочува. Дотациите што нашинците ги испраќаат на нашите граѓани овде, ниту со закон е определено ниту некој може да ги оданочува и таа дилема треба да ја отстраниме“, рече Заев.