Златни правила за скара – Што е најважно и каде грешиме? – ММС
ММС

Објавено на: 07/25/21 10:12 AM

Златни правила за скара – Што е најважно и каде грешиме?

И покрај растечкиот број на вегани, мнозинството од населението сè уште сака скара.
Сепак, како да направите ваша скара за да не биде штетна, туку напротив – да биде корисна. Сè зависи од марината.
Нутриционист, професор на Федералната медицинска и биолошка агенција на Русија, доктор по лична медицина Маргарита Королева, одговори на прашањето кои маринади се корисни.
Според неа, сокот од калинка е една од најдобрите маринади за ќебап, бидејќи го прави месото меко, лесно се вари и исто така ја зачувува неговата хранлива вредност.
“Може да има и црвено вино, малку ликери од јагоди, сок од лимон и други цитрусови плодови. Добро е да додадете некои ароматични билки и зачини”, рече таа.
Нутриционистот исто така нагласи дека марината не треба да содржи оцет и вишок сол. Таа препорача да готвите скара дома.
„Не советувам да купувате готови ќебапи од сомнителни продавачи, сомнителен состав со сомнителен сос“, рече нутриционистот.
Во исто време, кралицата смета дека белото месо (пилешко, мисирка или зајак) е најкорисно за нашето здравје и форма.

ИЗвор и фото: Здраве.то