Избегнувајте паризер салама, виршли и слични производи затоа што се направени од најлошото месо и содржат опасни состојки. Она што веруваме, повеќетто уште практикуваат користење на микорбранова, кои се забранети во многу држави бидејќи со своето зрачење и штетат на храната и произведуваат канцерогени материи. Освен тоа, она што веројатно многумина го користат се купени супи кои се прават едноставно, но се полни со штетни состојки кои можат сериозно да му наштетат на вашето здравје.
Освен купени супи, паризери, виршли, чипс и слично имаат многу токсични материи, од кои едниот е калиум глумат, кој им штети на мозокот, срцето, па дури и на општото здравје. Калиум глутамат или Е621; бел конзерванс, се користи во големи количини во скоро секој вид храна. За да живеете долго и здраво, избегнувајте ја оваа храна што е штетна за вашето здравје.
Паштета
За правење паштета се користи најевтиното и најлошото можно месо. Но, да беше само месо, тогаш немаше да биде таков проблем. Бидејќи кожи, коски, копита и ‘рскавица се ставаат во паштетата. Повеќе од половина од паштетата е вода. Покрај тоа, има маснотии, кожи, скроб и разни зачини, и секако емулгатори и други хемикалии, додека месото кај некои видови е едвај 30 проценти. Сите паштети содржат многу сол, а оние во цревата се дури и поштетни од паштетите во конзерва. Сепак, не мора засекогаш да се откажете од омилениот намаз. Подгответе го во вашиот дом и тогаш ќе знаете што внесувате во себе.
Маргарин
Друг омилен намаз е маргарино. Се прави од растителни масла, кои се извлекуваат од сончоглед со употреба на хемикалии, високата температура во процесот на преработка на маслото ги уништува сите витамини и антиоксиданти што ги содржат и доведува до формирање на слободни радикали кои можат да предизвикаат голема штета на клетките и го зголемуваат ризикот од рак. Маслата се тие кои уште на почетокот не се здрави. И додавањето на нови хемикалии го носи маргаринот во цврста и препознатлива состојба, што е многу штетно. И така, наместо маргарин, претпочитате да ставате путер на лебот.
Сирење во снегулки
Ова сирење не е направено од чисто сирење, сигурно ви е јасно. Тоа е подготвено од она што останува во процесот на производство на сирење. Содржи само 50 проценти сирење, додека другите состојки се вода, маснотии, емулгатори и вештачки бои за производот да изгледа што е можно подобро. Ова сирење има двојно повеќе сол од обичното сирење. А маснотијата? Ги има повеќе отколку во кој било друг млечен производ.
Пуканки
Пуканките се наоѓаат и на списокот на особено штетна храна. Но, не добро познатите печени на шпоретот, туку пуканките од микробранова печка. Бидејќи содржат хемикалија за која е докажано дека го зголемува ризикот од рак, влијаат на плодноста и работата на бубрезите. Многу пуканки од микробранова печка се полни со вештачки ароми и трансмасни киселини, како и хемикалии кои предизвикуваат главоболки и гадење. Препорака на нутриционистите е љубителите на пуканки да ги прават овие грицки на традиционален начин.
Виршли
Ноктите, кожата, копитата, цревата, вените, ‘рскавицата и месото со најлош квалитет се мелат до непрепознатливост. Потоа се надополнуваат со соја, скроб, зачини, вода, многу сол, конзерванси, но и бојата која се наоѓа во кармините и екстрактот од црвен пипер. Кога сето ова ќе се измеша, ги добиваме добро познатите виршли, кои поради сите овие состојки и нивното влијание врз организмот треба целосно да се елиминираат од употреба. Како алтернатива се нудат домашните колбаси.
Извор:Domacikolaci.net