Во летниот период иселениците од Кичевско прават и до 500 веселби – ММС
ММС

Објавено на: 08/11/18 9:09 AM

Во летниот период иселениците од Кичевско прават и до 500 веселби

Печалбарите во Кичевско кои доаѓаат во својот роден крај во летниот период придонесуваат за зголемување на прометот во угостителските објекти. Се проценува дека во периодот додека престојуваат се прават и до 500 свадби и други семејни веселби. Двојно зголемување на прометот се забележува и на пазарите. Пазарџиите велат ако е како во летниот период преку целата година ќе биде одлично, ќе ни требаат и повеќе работници.

Кичевската дијаспора има значаен удел во кичевската економија во текот на целата година, бидеќи во континуитет праќаат пари на нивни роднини во татковината.

Се претпоставува дека само во летниот период по разни основи во Кичево се вртат пет до шест милиони евра.

Локалната власт во овој период ги презема сите мерки за услужните дејности што се во нивна надлежност да функционираат беспрекорно, а полицијата се грижи за безбедноста во сообраќајот, а првпат нема големи забелешки и за работењето на шалтерите во одделот за лични документи,

Најголеми забелешки печалбарите и оваа година имаат на услугата на граничните премини, односно на долгата процедура на македонско-српската граница.

 

Извор: МИА