Ако денот не може да започне дури и без „сладок непријател“, време е да го намалите внесот на шеќер. Ако не сте сигурни како да се справите со тоа, нема потреба да чувствувате страв или непријатност за почеток. Прочитајте ги советите на нутриционистот Јасна Вујичиќ за тоа како најлесно да ја намалите количината на рафинирани шеќери што ги консумирате и да успеете да ја постигнете целта.
Погледнете го составот речиси на сите индустриски производи. Технолозите откриле шеќер во безброј употреби , па населението во светот го троши се повеќе и повеќе. Во исто време, бројот на дијабетичари расте, како и бројот на дебели луѓе. Полека го забораваме времето кога пиевме вода, јадевме нутритивно богата храна и јадевме слатки само во посебни прилики.
Постојат три основни совети за здрава исхрана. Ако ги спроведете на дело, сметајте дека на најдобриот и најлесниот начин значително ќе го намалите внесот на шеќер. Постојат еден куп рецепти кои ќе ви помогнат да се храните поздраво и да ја постигнете целта.
Гответе дома
Готвењето дома, наместо да јадете во ресторан или локали за брза храна, е најефективниот начин за контрола на нивото на додаден шеќер во вашата исхрана. Кога самите готвите јадења, вие контролирате што ќе има во нив. На пример, обидете се да направите свои сосови и додатоци за тестенини и да изберете јадења или супи направени од свежи состојки наместо да купувате готови.
Јадете слатко овошје и зеленчук
Како што се одвикнувате од случајно додадени шеќери што имате тенденција да ги елиминирате, изберете природни извори на шеќер како свежо овошје или природно сладок зеленчук како сладок компир. Ова ќе му помогне на непцето да се прилагоди додека одржува доволно енергија за да не копнеете по шеќер.
Природно слатко овошје и зеленчук, како свежи малини што ги додавате во каша, се полни со витамини, минерали и растителни влакна.
Секако, внимавајте на додаден шеќер и тука, бидејќи некои овошја се третираат со шеќер, на пример брусница и целото кандирано овошје. Природното, сезонско овошје е најдобриот избор. Изберете цреши, малини, праски, боровинки, рибизли, кајсии. Малку подоцна, капини, сливи, смокви, грозје, дињи и лубеници!
Јадете протеини и здрави масти
Вклучете протеини и здрави масти во сите ваши главни оброци. Варењето на овие макронутриенти трае подолго, па затоа ве одржуваат сити подолго, што е клучно за намалување на апетитот. Ручекот е главниот оброк во текот на денот и треба да биде нутритивно богат. Комбинирајте девствено маслиново масло со сезонска салата со мелен лен и семки од сончоглед и изберете протеини од најдобрите извори: риба, пилешко, како и мешунки.
Особено е важно вечерата да биде богата со протеини и здрави масти, бидејќи ќе ве одржи сити до утрото. Обидете се да не вечерате премногу доцна.
Појадокот од друга страна треба да има малку повеќе јаглехидрати отколку вечерата, а ужинките се полн погодок доколку содржат сезонско и јаткасто овошје.
Извор: Жена.блиц.рс/Нутриционист Јасна Вујичиќ