Благодарение на завидната содржина на витамини, минерали, антиоксиданти и ензими како што се бромелаин, честата потрошувачка на ананас може да помогне во зајакнување на имунитетот и да се намали ризикот од воспаление.
Ананасот е најпопуларно тропско овошје и со право ја носи титулата „крал на овошјето“. Тој не е само вкусен, туку и многу вреден во однос на хранливите материи.
Богато е со минерали како железо и манган и содржи големи количини на витамин Ц, бета-каротен, како и ензимот бромелаин бидејќи природно помага при варење.
Најмалку е загаден со пестициди затоа што има густа кора, затоа е релативно отпорна билка, а при нејзиното одгледување нема потреба од честа употреба на пестициди и други заштитни средства.
Ананасот е достапен во текот на целата година, свеж, замрзнат или конзервиран.
Потеклото на ананасот
Растението ананас потекнува од Јужна Америка и Карибите, каде што луѓето береле овошје илјадници години. Во 2010 година, повеќето ананаси биле одгледувани во Бразил и Парагвај.
Во минатото се користел како лек, во храна и за производство на вино. Низ историјата, ананасот бил тежок за пристап поради тешкиот транспорт, но со развојот на поморскиот сообраќај, тој започнал да се одгледува во сите области на тропската клима.
Во XVII век, најпрво се одгледуваше во стаклена градина во Холандија, од каде што беше извезена во Англија, каде што се одгледуваше како украсно растение.
Класифициран е како јужно или суптропско овошје како што е калинката, авокадото, бананата, кивите, кокосот, мангото и папајата.
Ананасот има безброј здравствени придобивки
Ананасот е извор на многу хранливи материи, витамини и минерали, вклучувајќи бакар, калиум, калциум, магнезиум, манган, витамин Ц, витамин Б6, бета-каротин, фолати и влакна.
Витаминот Ц е неопходен за синтеза на колаген во телото, кој е главниот структурен протеин во телото, важен за изградба на крвни садови, кожа, органи и коски. Меѓу другото, витаминот Ц е важен за нормално функционирање на имунолошкиот систем.
Друг позитивен ефект на ананасот е неговиот антиоксидативен ефект.
Ананасот е нискокалорична храна бидејќи содржи само 40-50 калории во 100 грама, 86 проценти од овошјето е вода, 13 проценти јаглени хидрати и речиси и да нема маснотии. Исто така, содржи бромелаин, ензим кој катализира реакција на распаѓање на протеини.
Го штити срцето
Една неодамнешна студија објавена во списанието „Исхрана и метаболизам“ покажа дека дневната потрошувачка на ананас обезбедува заштита од високи нивоа на холестерол во крвта кај стаорци. Ова е добра вест бидејќи високиот холестерол е фактор на ризик за срцеви заболувања, пишува The Healthy.
Се разбира, ваквите студии врз животни се рани форми на истражување и не докажуваат убедливо дека ананасот штити од висок холестерол. Потребно е повеќе истражување, од поголеми размери, врз луѓето. „Бромелаинот може да помогне во намалување на воспалението, што е чест ризик од срцеви заболувања“, вели Кети Сигел, нутриционист.
Бромелаинот се препорачува како лек во сите случаи на тешко варење на протеини и недоволно лачење на ензими на желудечен сок. Исто така, му се припишува на својствата на растворање на тромб, затоа се користи во третман на срцеви заболувања, тогаш се смета дека овој ензим е ефикасен во лекување на синуси и растворање на слуз што се акумулира во синусите.
Го зајакнува имунитетот
Благодарение на завидната содржина на витамини, минерали, антиоксиданти и ензими како што се бромелаин, можеме да го зајакнеме имунитетот со консумирање ананас.
„Високата содржина на витамин Ц во ананас помага во поддршката на здрав и силен имунолошки систем“, вели Роксана Ехсани, спортски диететичар.
Храната богата со витамин Ц, како ананас, може да го намали ризикот од вирусни и бактериски инфекции. Студија спроведена на деца објавена во списанието „Исхрана и метаболизам“ откри дека оние кои јадат ананас секој ден имаат помал ризик од инфекции.
Минералот манган е корисен и за зајакнување на имунитетниот систем.
Ја штити кожата од стареење
Не можете да престанете да стареете, но може да го промените начинот на кој стареењето влијае на вашата кожа, благодарение на витаминот Ц.
„Покрај тоа што игра важна улога во имунолошкиот систем, витаминот Ц може да обезбеди и заштита од стареење на кожата со ограничување на штетата предизвикана од изложеност на УВ зрачење. Витаминот Ц ја стимулира синтезата на колаген и обезбедува антиоксидантна заштита од УВ оштетување, што може да ја одржи вашата кожа цврста, со помалку брчки “, вели Сигел.
Може да ги намали симптомите на артритис
Ананасот може да има антиинфламаторни својства, што го прави добра опција за луѓе со болести како што е артритис. Постојат неколку различни видови на артритис, а повеќето од нив вклучуваат воспалителни состојби во зглобовите. Бидејќи ананасот содржи бромелаин, кој има антиинфламаторни својства, се верува дека може да помогне во намалувањето на болката кај луѓето кои страдаат од воспалителни форми на артритис.
Корисно за варење на храната
Покрај витамин Ц и други хранливи материи, особено важна состојка во ананасот е бромелаинот. Бромелаинот е ензим кој спаѓа во групата на дигестивни ензими чија задача е да ги разградат протеините, а со тоа да го стимулираат варењето.
Тој е добар после тренинг
„Благодарение на неговите антиинфламаторни својства и високата содржина на витамин Ц, ананасот е совршена закуска после тренинг за секој спортист“, вели Ехсани.
Додадете ананас во вашата дневна исхрана за да се опоравите после тренинг и да ги намалите воспаленијата, заморот и болката во мускулите.
Ехсани вели дека постои уште една причина зошто спортистите треба да посегнат по ова овошје: спортистите можат да бидат поподложни на инфекции на горниот респираторен тракт, а познато е дека тоа може да се спречи ако јадете храна богата со витамин Ц, како што е ананас.
Покрај тоа, ананасот е добар за жед. Се состои од 87 проценти вода, што може да помогне во хидрирање на секој спортист после тренинг.
Преземено од: https://rs.n1info.com/