За разлика од оние кои само понекогаш сакаат да јадат нешто зачинето, има и такви кои практично не можат без пиперки и чили сосови.
Зошто, тогаш, имаме желба за вкус што, мора да се признае, не е секогаш пријатен за нас и предизвикува пожар во нашите усти?
Науката има одговор.
Зачинетата храна предизвикува ефект на „оган“, бидејќи содржи капсаицин.
Тоа е молекула што се наоѓа во лутите пиперки и директно ги напаѓа рецепторите за болка во нашата уста, кои испраќаат сигнал до мозокот дека нешто е жешко во нашата уста.
Нашето тело реагира на овој сигнал со потење, што ни помага да се оладиме.
Кога конзумираме луто, крвниот притисок се зголемува, срцевиот ритам се забрзува и почнуваме да дишеме побрзо.
Интересно е што по таква интензивна реакција на нашето тело, генерално, се чувствуваме подобро отколку пред самиот оброк.
Информер.рс
фото: Информер.рс