Благодетите на морската сол кои влијаат на човековото здравје и убавина – ММС
ММС

Објавено на: 08/7/18 1:58 PM

Благодетите на морската сол кои влијаат на човековото здравје и убавина

Природната мрска сол е здрава и има терапевтско делување. Настануваат природни процеси при испарување на солената вода, при што сите нејзини состојки остануваат зачувани. Благодарејќи на повеќе од 80 елементи во составот, морската сол чудотворно делува на здравјето, кожата и косата.

Во морската сол, освен натриум хлорид, се наоѓаат околу осумдесетина елементи , како и траги од калиум, магнезиум и манган, со тоа ќе направите чуда за вашето здравје, кожа и коса.


Благодетите на морската сол, кои влијаат на нашиот организам се следни:

Морската сол има алкален ефект кој помага во балансирање на степенот на киселост во телото, па така го елеиминира потенцијалниот ризик од фатални болести. Може да го зајакне инунолошкиот систем, а тогаш вашето тело ќе стане поотпорно на разни автоимуни болести како грип, алергии и слично.

Има значајно влијание на кардиоваскулаторниот систем. Научниците докажале дека редовното користење на морска сол растопена во вода може значајно да го намали количеството на холестеролот во тело. Исто така  го одржува оптималното ниво на крвиот притисок и го регулира неправилното работење на срцето.


Промените на метаболизмот, дијабетесот може успешно да се третираат и лечат со морска сол затоа што помага при намалување на количината на шеќер во крвта. Повеќе од 20% натриум во нашето тело се акумулира во коските кои сепак се оштетуваат поради недостаток на минерали во крвта и телесните течности. Со  додавање на морската сол во вашата исхрана можете да ја избегнете и успорите и остепорозата.