Зошто е некултурно да кажете „наздравје“ кога некој кива ?! – ММС
ММС

Објавено на: 08/7/18 12:56 PM

Зошто е некултурно да кажете „наздравје“ кога некој кива ?!

Можеби мислите дека сте вистински мајстор за убаво однесување, но доколку би се обложиле во тој случај оној што стои зад тезата дека секојдневно ја правите следната грешка, во тој случај ќе изгубите.

Бонтон правила се правила на убаво однесување во друштво, кои означуваат убав начин на изразување и однесување на воспитани и образовани луѓе. Живееме во модерн свет каде традицијата и старите вредности се оставаат настрана, а во меѓучовечките односи владее хаос. Сите знаеме да ја ставиме раката на уста кога се прозеваме, кашламе, киваме но дали знаете дека е неисправно на некој да му кажете „наздравје“ после кивање.

По бонтон „наздравје“ не се користи, ниту се врти вниманието  на тоа дека некој кивнал. Доколку сепак сакате на тој што кива да му испратите некој збор, правилно е да кажете „Вие кивнавте?“. Личноста која кивнала на тоа треба да возврати со „Ви благодарам што забележавте“.

Меѓутоа секој познавач на убавото однесување ќе ви каже во таа ситуација не треба да зборувате апсолутно ништо, затоа што непотребно се врти вниманието на лицето кое кива, поради што може да се почувстува непријатно.