Кочанско поле со по два штрка на квадратен километар – ММС
ММС

Објавено на: 08/7/18 9:19 AM

Кочанско поле со по два штрка на квадратен километар

Во Македонија има 817 активни гнезда на штркови во кои живеат вкупно 3.661 штрк. Во Кочанското поле се најгусто населени и тоа со повеќе од 2 штрка на квадратен километар, потсетува денеска на својот официјален Фејсбук профил Швајцарската амбасада во Македонија.
фото: Александар Алексовски
Од нив во општина Чешиново Облешево се пребројани над 70 активни гнезда на штркови, каде што е регистрирано и најголемото гнездо со пречник од 3,2 метри, кое се наоѓа во с.Чешиново.