Денови на овчарство во Маврово – ММС
ММС

Објавено на: 08/4/18 9:54 AM

Денови на овчарство во Маврово

– Во селото Маврово денеска ќе се одржат 12. Денови на овчарство. На манифестацијата, традиционално, ќе се стрижат овци, ќе се дегустира овчо сирење и ќе има борба со пеливани.

Гостите ќе можат да пробаат овчарски грав и да ја погледнат изложбата на шарпланинци.

Вообичаено, на крајот ќе се бира најдоброто овчо бело сирење.

Деновите на овчарство ги организира Јавното претпријатие за стопансиување со пасишта, а поддржувач е Министерството за земјоделство.

На манифестацијата ќе се обратат заменик-министерот Благе Цветковиќ, претседателот на Регионалното здружение на овчари Меџит Амити и градоначалникот на Маврово-Ростуше Медат Куртовски.

Извор: МИА