Посна пита со праз и печурки – ММС
ММС

Објавено на: 04/30/21 3:03 PM

Посна пита со праз и печурки

Пита со печурки може да биде предјадење или главно јадење, со свежа салата но во секој случај како совршен оброк. Тоа е одличен избор за денови на пост на вода, и е брз и лесен за подготовка.

Состојки:
еден праз
500 грама печурки – шампињони
1dl кисела вода
½ прашак за пециво
150gr соини трошки
сол, бибер и оригано

Подготовка:

Исечете го празот на половина и исечкајте го ситно исто така и печурките. Додадете малку вода во тавата, ставете ги празот и печурките и оставете ги да се варат додека не испари водата. Зачинете по вкус.

Сварените соини трошки оставете ги во солена вода и комбинирајте ги со печурки и празот.

Ставете ја хартијата за печење во плехот за печење. Истурете една кора со малку мешавина од кисела вода и прашок за пециво, ставете ја втората кора и повторете ја постапката, а потоа третата и дел од филот и завиткајте ја. Потоа направете ролни од кората додека го имате материјалот.

Готовите ролни наредете ги во тава и посипете ги со малку повеќе кисела вода и печете ја питата 40 минути во загреана рерна на 200 степени.

Преземено од: https://www.telegraf.rs/