Најубави велигденски јајца со лушпа од кромид и восок – ММС
ММС

Објавено на: 04/30/21 11:48 AM

Најубави велигденски јајца со лушпа од кромид и восок

Пена за бричење, фолија, чипка … Има толку многу интересни техники за сликање велигденски јајца. Во сето ова, се издвојува една сосема природна, стара, која вели дека најубави јајца се оние насликани во кромид и восок.

Сите оние домаќинки кои сликаат јајца на Велики петок, проверете дали ова ќе ви е интересно. Јајцата ќе бидат прекрасно необични и уникатни, сè е природно и здраво, а целиот процес е крајно едноставен.

Сè што ви треба е вода во која ќе ги ставите лушпите од кромид и природен восок. Може да го набавите од локален пчелар, сосед (на кој може да му остане парче од минатата година), а може и да с купите.

Исто така, би било добро да имате домашни јајца, а не јајца од кокошката за положување затоа што се потемни и бојата нема да биде убаво примена.

Освен јајца и кромид, ќе ви треба и парче восок, не премногу голем, приближно малку поголем од орев – сето тоа зависи од тоа колку јајца ќе насликате и колку течност од кромидот имате во садот.

Прв чекор: Ставете ја водата во која има кромидот на оган да се загрее малку. Потоа отстранете ја кората од кромидот за да остане само кафеава течност.

Втор чекор: Кога течноста добро ќе се загрее, но не да врие додадете исецкано парче восок. Веднаш штом ќе започне да остава трага на површината додека се топи, додавајте едно по едно јајце во водата.

Трет чекор: Гответе ги јајцата околу половина час на среден оган. Само проверете дали не е премногу силен за да не пукнат јајцата.

Четврт чекор: Извадете го садот од оган, полека тргнете ги јајцата со поголема лажица и ставете ги во сад да се оладат.

Чекор 5: На крај, избришете ги јајцата со крпа или салфетка и премачкајте ги со малку масло за да светнат убаво. И резултатот ќе ве воодушеви – каде што восокот се лепи на јајцата, а потоа се топи, ќе останат најневообичаени облици што ќе ве изненадат.

Преземено од: https://nova.rs/
Фоографија: Nevena Dimitrijević/Nova.rs