Црвената боја на јајцата го симболизира Исусовото страдање, затоа секоја домаќинка за Велигден мора да ги фарба јајцата во црвена боја.
Пред педесет и повеќе години, јајцата се фарбале со следниве техники:
1.Кромид
Пред Велигден соберете што повеќе кромид. Користете и виолетов. Ставете ги јајцата во тенџере, покријте ги со лушпи од кромид, додадете вода, две лажици сол, малку шеќер. Во водата можете да исечете и додадете сирово цвекло.
Варете ги и кога водата ќе се излади, извадете ги јајцата, а потоа премачкајте ги со масло.
2.Сок од вишни
Јајцата ставете ги во тенџере. Полијте ги со сок од вишни и додадете малку сол, малку оцет. Варете ги јајцата, а кога ќе се изладат, извадете ги и премачкајте ги со масло.
3.Мелен пипер
Четири лажици мелен пипер ставете во еден литар вода, со малку сол и оцет и сварете ги јајцата. Внимавајте да не користите лута пиперка, бидејќи лутината може да продре низ лушпата во самото јајце.
Извор: Стил.курир.рс/Фото:Shutterstock
Преведено:М.П.Насковска