Готвењето ориз изгледа како лесна работа, но тоа воопшто не е. Постојат одредени методи на кои треба да се придржувате доколку сакате правилно да готвите ориз, но зависи и од тоа во што ќе готвите – во тава, микробранова печка или во рерна.
Еве николку совети како да подготвите ориз во секоја од горенаведените категории и како секогаш да излезете добар оброк.
- Тенџере на шпорет / плоча за готвење
Ставете 1,5 чаши вода на една чаша ориз, ставете го огнот на среден оган додека не зоврие водата, а потоа намалете на најтивко, покријте го и оставете го да се готви 13 минути. Кога ќе ја исклучите плочата за готвење, оставете ја во тенџерето уште 10 минути.
- Во рерна
Земете две чаши ориз и 3 чаши зовриена вода. Покријте ја тавата и ставете ја во рерна на 180 ° C 35 минути. Исто така, оставете го да стои 10 минути.
- Во микробранова печка
Ставете 2 чаши зовриена вода на една чаша ориз. Гответе 12 минути, без капак. Извадете го, покријте го и оставете го да отстои 10 минути.
Преземено од: https://www.kurir.rs/