Постапката за подготовката на овој колач воопшто не е компицирана и потсетува на нашите потурени кексови. Вреди да се проба.
Состојки:
За тесто:
- 180 г гриз
- 220 г шеќер
- 120 г кокос
- 1 јајце
- 2 лажички прашок за печиво
- 2 лажички ванилин шеќер
- 125 г путер
- 200 мл јогурт
За фил:
- 500 мл слатка павлака
- 2 лажици густин
- 1 лажичка ванилин шеќер
За шербет:
- 300 мл вода
- 150-200 г шеќер
Подготовка:
- Најпрво се подготвува шербетот. Водата и шеќерот се варат, додека шеќерот се растопи. Вака подготвениот шербет се трга од оган и се остава да се излади во целост.
- Потоа се подготвува смесата за тесто. Путерот се топи и се додава во длабок сад во кој се додаваат и сите останати состојки. Се меша со силиконска лажица додека се добие хомогена смеса.
- На крај се подготвува филот. Слатката павлака, густинот и ванилиниот шеќер се додаваат во огноотпорен сад и се варат со постојано мешање неколку минути или додека течноста се згусти.
- Калапот за печење ( 20*30 см) се премачкува со путер. Во намрсениот калап се додава половина од смесата за тесто и се измазнува со лажица.
- Во втората половина од смесата за тесто се додава претходно подготвениот фил и се меша додека убаво се соединат.
- Мешавината од филот и смесата за тесто се додава во калапот врз првата половина од смесата.
- Вака подготвениот колач се печи во претходно загреана рерна на 200 степени околу 25 минути или додека колачот добие убава златна боја.
- Откако колачот ќе се испечи, се вади од рерна и се прелива постепено со ладниот шербет. Се остава да се излади и се украсува со кокос.
Рецептот го испратил: Лидија Јошевска,slatkitajni.com
Преземено од:sezahrana