3 работи на кои треба да обрнете внимание на етикетата од храната за да имате здраво срце – ММС
ММС

Објавено на: 11/22/20 9:00 PM

3 работи на кои треба да обрнете внимание на етикетата од храната за да имате здраво срце

Ако се грижите за здравјето на вашиот кардиоваскуларен систем, веројатно знаете дека е пожелно да се јаде помалку црвено месо и повеќе зеленчук. Кога станува збор за спакувана храна, немате друг избор освен внимателно да прочитате што пишува на етикетата на овие производи за нивниот состав и хранливата вредност.

Ова може да биде комплицирано и одзема многу време, па затоа ви препорачуваме да обрнете внимание на следниве три ставки ако вашето здравје на срцето е во преден план.

Содржина на натриум

Бидете сигурни дека храната што ја купувате има најмала можна содржина на натриум. Кардиолозите препорачуваат да не консумирате повеќе од 2.300 милиграми натриум на ден. Ова значи дека треба да започнете со солење помалку храна, и кога ќе се најдете во продавница и, на пример, да се двоумите помеѓу две сосови од домати, секогаш изберете ја оној со помала содржина на натриум.

Учеството на влакна во вкупните јаглехидрати

Колку е поголема содржината на јаглени хидрати во растителни влакна во производот, толку е подобро за здравјето на вашиот кардиоваскуларен систем. Општо е правило дека храната богата со растителни влакна има помалку транс маснотии, рафиниран шеќер, натриум и други супстанции лоши за вашето срце.

Квалитет на маснотии

Кога станува збор за мастите, важно е да се обрне внимание на односот на вкупните масти и заситените масти на етикетите за храна. Вашата цел треба да биде да го направите овој сооднос што е можно повисок, за да можете да внесувате доволно здрави, незаситени масти во вашето тело.

Преземено од: https://citymagazine.rs/