Со доаѓањето на постудените денови, сè што сакаме е да се гушкаме дома и да уживаме во вкусни, топли јадења и богати есенски ароми. Оваа година не ни остава многу простор за уживање надвор од домот, па кога е веќе така, треба да ги искористиме дадените околности на најдобар начин, и да си дозволиме атмосфера за сите сетила, а рецептот што ќе ви го донесеме денес е токму тоа. Дами и господа, ви го претставуваме нејзиното височество – супа од француски лук!
Иако многумина од вас веројатно веќе ја познаваат оваа деликатес на француската кујна, денес нема да зборуваме за оригиналниот рецепт, туку за варијантата без глутен, во која секој може да ужива, без страв од несакани ефекти. Најдобро од сè, разликата во вкусот скоро и да не се чувствува воопшто, така што целосното уживање е загарантирано.
Потребни состојки:
8 чешниња лук
4 лажици несолен путер
2 лажици маслиново масло
1 ½ лажичка шеќер
1 лажичка сол
свежо мелен црн пипер, по вкус
1 лажица брашно од компир
½ чаши квалитетен шери
12 парчиња леб без глутен
450 гр тврд кашкавал
6 мали земјени или керамички садови за супа (што може да се печат во рерна)
Уште 2 лажици маслиново масло за крутони
неколку чешниња лук
Подготовка:
Во голем тенџере, загрејте ги путерот и маслиновото масло на средна топлина. Додадете исечен лук, сол, шеќер и црн пипер по вкус, и оставете да крчка околу 30-35 минути, мешајќи повремено, додека не се карамелизира лукот. Посипете го брашното од компир преку лукот, промешајте и врие заедно уште околу 90 секунди.
Зголемете ја температурата, а потоа додадете говедска супа, вино и шери. Кога течноста ќе зоврие, веднаш намалете ја температурата, покријте ја и оставете ја да врие околу 30 минути.
За да направите крутони, користете кружен калап за да ги отстраните круговите од парчињата леб без глутен, а потоа испечете ги на тава на скара на ниска температура околу 3 минути од двете страни. Бидете внимателни да не се изгорите. Потоа истријте ја секоја страна од крутоните со свеж лук, истурете мала количина маслиново масло, па вратете ја на тавата за скара и наздравете уште две минути од двете страни, додека не станат златно жолти.
Загрејте ја рерната на 230 ° С. Ставете зелени садови или керамички садови на поголем плех за печење за да избегнете истурање и за полесно да го извадите од рерната подоцна. Истурете ја супата во чинии, и покријте ја секоја со две подготвени крутони. Посипете ги со рендано сирење, па ставете ги во рерна и оставете ги да се крчкаат околу 12 до 15 минути, или додека крутоните не поруменат.
Послужете веднаш и уживајте!
Пријатно!
Преземено од: https://citymagazine.rs/