Менито за славеничката трпеза по повод 1000 години Бигорски манастир е подготвено во духот на светилиштето и празничната свеченост, објави МИА.
Го подготвија петмина мајстори на кулинарството од здружението MCC (Macedonian culinari chef), Зоран Андонов, Бобан Симоноски, Никола Мишковски, Деан Карапеев и Зоран Мајновски.
фото-З.Г.М
Славничкото мени кое ќе биде понудено на гостите ќе оди според манастирскиот ред:
Ќе се започне со златна капка, па за аперитив ќе биде послужена познатата Бигорска мастика и ликерите кои се прават во манастирската економија. Салатата ќе биде микс од сезонски артикли и зеленчуци. Неизбежни ќе бидат месените продукти: пита сарајлија, питулици и ѓомлезе. Меѓу ладните предјадења ќе се послужат: домашен ајвар, пинџур, сирење, кашкавал, пиперки полнети со кајмак и бајалдии (полнет црн патлиџан). За лажица или топло предјадење ќе има чорба (потаж) од тиква со која ќе се служи и кисело млеко, за да се зачини по вкус. На трпезата секако ќе се најде и манастирски леб, кој се подготвува според стар рецепт.
Главното јадење ќе биде на основа од риба, па покрај печено парче риба, ќе има кромидарник со димен крап во глинено грне и сето тоа придружено со гарнир од зеленчук. Десертот ќе биде посен, во духот на традицијата, па за да се заблажи закуската ќе се послужи варена тиква со мед и ореви.
мени
- аперитив
2 салата микс од свежи зеленчук
- месени јадења: пита сарајлија, питулици, ѓомлезе
- мезе: ајвар, пинџур, сирење, кашкавал, пиперки со кајмак бајалди (полнет модар патлиџан)
- чорба (потаж) од тиква со кисело млеко од страна и манастарски леб
6 Главно јадење: парче риба, кромидарник со димен крап во грне и гарнир од зленчук
- десерт: тиква со мед и ореви