Германската федерална влада неодамна објави дека секое второ продадено пиле на малопродажниот пазар е заразено со бактерии кои предизвикуваат дијареја. Значи, треба да знаете како да се заштитите. Важно: пилешкото не треба да се мие пред да се готви, пренесува порталот germania.one.
Како бактериите влегуваат во пилешко?
Ова се должи на санитарните услови во кланиците. Поради условите за одгледување на пердуви на кокошки, цревните бактерии се скоро секогаш присутни. При колење на кокошки, оваа бактерија често влегува во месото и не умира во него за време на транспортот доколку се спроведува на температура над -20 ° С.
Зошто да не се мие пилешко?
Кога го миеме пилешкото, капките од неговата површина се расфрлани по кујнските површини, може да содржат бактерии. Така, тие завршуваат, на пример, на таблата за сечење. Потоа, сечејќи зеленчук над него, ризикуваме да се заразиме со овие бактерии. За да се заштитите, не е доволно само да ги избришете површините, тие мора да се мијат и дезинфицираат.
Како да се отстранат бактериите од пилешко?
Не можете да го направите стерилно, но можете да го намалите бројот на бактерии во него и да спречите нивно понатамошно размножување. За да го направите ова, отстранете го сокот од месо, бидејќи тоа е поволно опкружување за развој на бактерии. Потоа сварете го пилешкото. Токму термичкиот третман најдобро ги убива бактериите. Многу е важно добро да ги измиете рацете откако ќе фаќате сурово месо. Бактериите во пилешкото умираат кога температурата во неа достигнува 72 ° Ц и така ќе остане две минути. Секако, на пилешкото му треба подолго време да се готви, но потребно е време месото да се загрее до оваа температура.
Како да се измери температурата во внатрешноста на пилешкото?
За да го направите ова, можете да користите специјален термометар за месо, кој може да се купи по прифатлива цена во многу големи продавници. Ако немате термометар, проверете ја подготвеноста на пилешкото со сечење. Месото одвнатре мора да биде бело – тоа значи дека е добро печено или варено и нема опасни бактерии во него.
Како инаку може да се заштитите од патогени микроорганизми?
За да го размрзнете месото, ставете го на сито или друга мрежа, ставајќи длабк сад под него. На овој начин, целата вода ќе се исцеди за да не се создаде средина за размножување на бактериите. Пилешкото треба да се размрзнув а во фрижидер, а не на собна температура.
Извор: / Здрав.то