Укината забраната за продажба на алкохол по 19 односно 21 часот – ММС
ММС

Објавено на: 06/27/18 6:53 AM

Укината забраната за продажба на алкохол по 19 односно 21 часот

Укината е забраната за продажба на алкохол во трговијата по 19, односно 21 часот, воведена во 2008-ма година, откако Собранието ги усвои измените на Законот за трговија, кои ќе стапат на сила осум дена по објавување во Службен весник на РМ.

Со најновите законски измени, што пратениците ги усвоија на вчерашната собраниска седницам, се дозволува и продажба на алкохолни пијалаци во киосците, но останува забраната за продажба во продавниците во состав на бензинските станици.

Останува и забраната за продажба на алкохол на лица помлади од 18 години. За да можат да продаваат алкохолни пијалаци, трговските објекти и понатаму треба да поседуваат соодветни лиценци. Овие имени во Законот за трговија ги бараше Стопанската комора на Македонија.

Измените во Законот за трговија влегуваат во сила осум дена по нивното објавување во Службен весник.

Извор: МИА