Белите и црните црници неправедно се запоставуваат, а можат да излечат многу болести. Нивните лековити својства биле докажани многу пати, а во народната медицина биле познати уште од античко време. И бобинките од црна и бела црница се многу здрави и помагаат при многу сериозни болести, вклучувајќи дијабетес, срцеви заболувања, па дури и тумори.
Еве за што е добра белата црница:
Плодовите од бела црница се користат во третманот на анемија, дијабетес, општа слабост, а исто така се погодни во третманот на запек и варење. Плодовите имаат анти-канцер ефект и имаат антиинфламаторно дејство врз човечкото тело. Откриено е дека содржи полифенолни компоненти (флавоноиди и антоцијани) кои се важни антиоксиданти и затоа имаат позитивен ефект врз општата здравствена состојба на организмот. Белата црница содржи органски киселини, многу витамин Ц, каротин, пектин, растителни влакна, инверзни шеќери, смола. Овие активни состојки помагаат при тонзилитис, кашлица, треска, дијареја, главоболки и разни воспаленија.
Исто така богата е со антиоксиданти, а неговата редовна употреба значително го намалува холестеролот во крвта, така што на долг рок помага и при срцеви заболувања. Бобинката се користи и како лек против дијабетес тип 2, поради големата количина на супстанции кои го нормализираат нивото на шеќер во крвта, кои ги има во самиот лист.
Студијата спроведена на Универзитетот во Тексас откри дека белите бобинки од црница содржат и ресвератрол, природен фенол кој е ефикасен во борбата против неколку видови тумори и срцеви заболувања.
Црната црница е неоспорна во третманот на овие болести:
Црната црница се користи во народната медицина против воспаление на уринарниот тракт, болести на усната шуплина и грлото. Има позитивен ефект врз епилепсијата, депресијата, несоницата и вртоглавицата. Сокот од црна црница е добар за кашлање.
Преземено од: https://stil.kurir.rs/