11 намирници за зголемена ефикасност на мозочната активност – ММС
ММС

Објавено на: 08/19/20 2:04 PM

11 намирници за зголемена ефикасност на мозочната активност

Дали знаевте дека вашиот мозок исто така бара соодветна исхрана за да функционира правилно? Според научните студии, троши околу 20% од вкупните калории што ги акумулираме во текот на денот. Сепак, не е лесно да се „храни“ мозокот – важно е да се избегнува храна која содржи антиоксиданти, масни киселини и други корисни елементи, кои прецизно влијаат на когнитивните функции: меморија, концентрација и моторни способности.

Еве што треба да вклучите во вашата редовна диета за да ја зголемите ефикасноста на мозочната активност (и работата на телото како целина).

БАДЕМОВО МАСЛО


Јаткастите плодови се најдобриот извор на витамин Е, кој спречува разградување на клетките, што го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест. Покрај тоа, јаткастите плодови содржат здрави масти и растителни влакна, бадемите се богати со калциум, магнезиум и калиум – овие елементи помагаат да се стабилизира крвниот притисок, што е исто така важно за подобрување на работата на мозокот.

АВГОКАДО


Ова овошје е исто така богато со масни киселини и витамин Е, кои се корисни за функционирање на мозокот. Авокадото не треба да се јаде ако не ви се допаѓа вкусот – можете да го додадете во мали количини во салати, па дури и колачи. Запомнете дека авокадото е богато со калории заради сите негови придобивки – само една четвртина од овошјето содржи 60 калории.

ОРЕВИ


Како што споменавме погоре, оревите се богати со растителни протеини и здрави масти, но тие се познати и по нивниот позитивен ефект врз мозокот. Тие се полни со алфа-линоленска киселина, која е една од основните омега-3 масни киселини, и која го поддржува кардиоваскуларниот систем и го храни мозокот.

ТИКВА


Секое вкусно растение е корисно заради каротеноидите – портокалови, црвени и жолти пигменти. Покрај тоа, каша од тиква содржи неколку калории, така што не треба да се плашите да ја јадете дури и за време на вашата диета. Овој фактор е подеднакво важен и за функцијата на мозокот, бидејќи дебелината и прекумерната тежина го зголемуваат ризикот од развој на Алцхајмерова болест и ги намалуваат когнитивните функции.

БОБИНКИ


Бобинки се богати со хранливи материи поради содржината на природни растителни пигменти познати како флавоноиди. Тие не само што на бобинките им даваат карактеристична нијанса, туку и ги поддржуваат когнитивните функции, особено во староста.

БРОКУЛА И КАРФИОЛ


Овие зеленчуци содржат ризница на корисни елементи кои го намалуваат ризикот од когнитивно оштетување: витамин Ц, селен, фолна киселина, калиум. Покрај тоа, брокулата и карфиол содржат витамин К, кој е одговорен за силни коски и згрутчување на крвта.

ГРАВ


Мешунките се богати со важни Б витамини, особено фолати и Б6, кои го поддржуваат нервниот систем. Покрај тоа, фолна киселина ја регулира функцијата на црниот дроб.

КАРИ


Во Индија, родното место на кари, постарите лица имаат многу помала веројатност да развијат Алцхајмерова болест отколку луѓето кои живеат во Соединетите држави, покажало истражувањето.

ЗЕЛЕН ЧАЈ


Зелениот чај се пие илјадници години – сето тоа благодарение на неговите позитивни ефекти врз организмот. Неодамнешните истражувања покажаа дека овој пијалок исто така игра важна улога во подобрувањето на меморијата и функцијата на мозокот.

КАФЕ


Кафето е прилично контроверзен пијалок: многумина зборуваат за придобивките, а некои советуваат дека треба да се напушти целосно. Меѓутоа, ако зборуваме за ефикасна работа на мозокот, кафето очигледно нема да стане непријател овде – консумацијата во умерени количини ве штити од влошување на когнитивните функции. Меѓутоа, ако сте чувствителни на кофеин, најдобро е да не пиете кафе попладне – лошиот сон само ќе му наштети на мозочната активност.

РИБА


Содржи 50% од дневната вредност на витамин Д (што е особено важно во зима), 25% од витамин Б6 и 20% од витамин Б12, што, патем, може да се најде само кај животински производи. Таквото богатство на корисни елементи потврдува дека рибите секогаш треба да бидат во главната диета.

Преземено од: https://stil.kurir.rs/