Вкусен и специфичен зачин: Еве што се може да лекува циметот – ММС
ММС

Објавено на: 08/9/20 7:08 PM

Вкусен и специфичен зачин: Еве што се може да лекува циметот

Многу студии докажале дека циметот има неверојатни здравствени својства. Го штити здравјето, но исто така може да влијае и на вашата линија. Може да се користи како додаток на оброците. Една лажица може да се додаде и во чај или топла вода и да се пие наутро на празен стомак за да изгубите вишок килограми.

Постојат многу причини зошто овој зачин треба да стане дел од вашето мени, а ова се само некои од нив:

ДЕЛУВА ПРОТИВ ВОСПАЛИТЕЛНО
Некои истражувања покажуваат дека антиоксидантите во цимето имаат антиинфламаторно дејство. Исто така е корисен против болка, грчеви во мускулите и против оток.

ГО НАМАЛУВА РИЗИКОТ ОД ПОЈАВА НА СРЦЕВИ ЗАБОЛУВАЊА
Циметот може да влијае на елементи поврзани со срцеви заболувања. Една студија покажа дека 120 мг цимет на ден може да го подобри нивото на ЛДЛ холестерол, нивото на триглицериди и вкупниот холестерол.

ЈА ПОДОБРУВА ЧУВСТВИТЕЛНОСТА НА ИНСУЛИН
Отпорност на инсулин, или кога телото има слаба реакција на тоа, е поврзано со здравствени проблеми како што се дијабетес тип 2 или метаболички синдром. Студиите покажаа дека користењето цимет ја подобрува контролата на гликемискиот индекс кај лица со дијабетес.

Циметот не само што го намалува шеќерот во крвта, туку и ја подобрува чувствителноста на инсулин. Јадењето цимет со јаглени хидрати оброк може да помогне во спречување на високи нивоа на шеќер во крвта.

Забелешка: Сепак, треба да се внимава при земање цимет бидејќи не треба да биде примарна стратегија или долгорочно решение за контрола на нивото на шеќер во крвта.

ЕКСТРАКТИ ОД ЦИМЕТ ШТИТАТ ОД КАНЦЕР?
Високата количина на антиоксидантите во циметот може да ја заштити ДНК од оштетување и мутации во клетките поврзани со карцином. Сепак, истражувањето што покажало такви резултати било спроведено само врз животни и со епрувети.

Сепак, потребни се понатамошни истражувања за луѓето, за да се обезбедат релевантни научни докази за да се докаже дека циметот, всушност, може да се бори против ракот, но сигурно има индикации дека го штити организмот и го намалува ризикот од оваа злобна болест.

СЕ БОРИ ПРОТИВ ИНФЕКЦИИ
Маслото од цимет има антибактериски и антимикробни својства кои помагаат во борбата против инфекциите. Cinnamaldehid е една од главните активни компоненти на овој зачин кој штити од инфекции. Истражувањата спроведени досега покажаа дека цимет спречува појава на листериоза, салмонела и може да биде ефикасна против инфекции од квасец.

ОДЛИЧЕН Е ЗА ОРАЛНОТО ЗДРАВЈЕ И КАКО ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА
Благодарение на антимикробните својства на циметот, тој е добар за оралното здравје. Истражувањата покажуваат дека има особено добар ефект во спречувањето на расипување на забите и лош здив.

ГИ НАМАЛУВА МАСНИТЕ НАСЛАГИ
Ако додадете лажичка цимет во топла вода и ја пиете секое утро на празен стомак, ќе започнете да ги растопувате масните наслаги, а со намалена храна, многу брзо ќе забележите драстична разлика во тежината.

Преземено од: https://stil.kurir.rs/