Американски експерти од работната група за животна средина анализирале 36.000 примероци од 48 овошја и шумски плодови и составиле список на најопасните. Овие податоци се релевантни само за купените производи.
Јагодите го зазедоа првото место на анти-рејтингот. Зошто ова омилено овошје може да биде опасно? Одговорот е едноставен – пестициди, чија содржина понекогаш достигнува ниво од 70%. Скоро сите примероци јагоди содржат штетни материи кои негативно влијаат на состојбата и функционирањето на организмот.
Според експертите, пестицидите во големи количини можат да предизвикаат неплодност, дијабетес, Паркинсонова болест, дебелина, па дури и онкологија.
Се разбира, пестициди се наоѓаат и во други овошја, зеленчук и бобинки, вклучувајќи круши, грозје, домати, компири и многу повеќе. Сепак, како што покажува студијата, нивната концентрација во јагоди ја надминува границата. За да не го загрозите телото, подобро е да се ограничите на мала количина јагоди годишно или сами да ги одгледувате.
Ако го отфрлите купеното овошје и преминете на домашни јагоди имаат една предност: тие го чистат телото и го обновуваат составот на крвта. Јагодите го зголемуваат бројот на црвени крвни зрнца, имаат антибактериско антиинфламаторно дејство, го подобруваат варењето, го зголемуваат производството на хормонот на радост, ги зајакнуваат ткивата и крвните садови и ја подобруваат работата на срцето.
Постојат контраиндикации, но тие се повеќе ограничени на индивидуална нетолеранција, нарушувања на гастроинтестиналниот тракт и чир.