Канада ја легализираше марихуаната за рекреативна употреба – ММС
ММС

Објавено на: 06/20/18 7:06 AM

Канада ја легализираше марихуаната за рекреативна употреба

Земјата е прва меѓу членките на Г-7 која легализира марихуана за рекреативна употреба.

Сенатот на канадскиот Парламент одобри легализација на марихуаната за рекреативни цели со закон кој го регулира одгледувањето, дистрибуцијата и нејзината продажба.

Земјата е прва меѓу членките на Г-7 која легализира марихуана за рекреативна употреба.

Поседувањето канабис во Канада е криминал од 1923 година, но неговата употреба за медицински цели е одобрена од 2001 година.

Предлог-законот најверојатно ќе добие кралско одобрение – указ потпишан од генералниот гувернер кој ја претставува кралицата Елизабета Втора, по што Владата ќе треба да избере официјален датум за влегување во сила на законот.

Се очекува локалните власти да добијат осум до дванаесет недели за да утврдат каде ќе се продава марихуана. Од средината на септември, Канаѓаните веќе ќе можат да купуваат од лиценцирани производители на различни локации, но и да порачаат онлајн.

Минималната возраст за купување и употреба на канабис на федерално ниво е 18 години, а провинциите имаат право да воведат праг од 19 години. Полнолетните ќе имаат право јавно да купат до 30 грама сушена марихуана.

Извор: МИА