Бугарија бара дополнителни гаранции од Македонија за договорот – ММС
ММС

Објавено на: 06/14/18 12:47 PM

Бугарија бара дополнителни гаранции од Македонија за договорот

Потребни ни се цврсти уверувања дека Договорот за пријателство и соседство ќе остане во сила и кога ќе имаме Република Северна Македонија.

Ова го кажа претседателот Румен Радев на заедничката прес конференција со претседателот Ѓорге Иванов, кој е на официјална посета на Бугарија, на покана на неговиот бугарски колега.

Претседателот Радев истакна дека ако се споредат двата договори – овој меѓу Грција и Македонија и другиот меѓу Бугарија и Македонија – ќе се види дека овој со Грција исклучува поправки и поништување, а договорот со Бугарија дозволува прекратување.

– Ова ја прави Бугарија во позиција да бара дополнителни гаранции “, рече претседателот Радев.
– Целата ситуација околу овие два договори не става во позиција да бараме дополнителни гаранции, категорично да се отфрли секаква интервенција во поддршка на Република Македонија за организации на наша територија , кои имаат политика насочена против нашата Устав.

Јас очекувам од бугарската влада и Министерството за надворешни работи , како дополнителна гаранција за исполнување на одредбите од нашиот договор – да впишат вакви договорни обврски во глава 35 од идната договорна рамка на преговорите на Република Македонија за членство во ЕУ.

Тоа значи јасни процедури на мониторинг на исполнување на условите “, изјави Радев.

Претседателот Радев изјави дека влогот во моментов е многу голем – тој е за целиот Балкан и за цела Европа и го повика македонскиот колега Иванов да го покрене така важниот дијалог меѓу институциите во овој критичен момент за земјата, за да се избегнат секакви можности да биде стопиран процесот на евроатланска и европска интеграција.

Иванов го коментираше одбивањето на бугарскиот премиер Бојко Борисов да се сретне со него , велејќи дека ова е негова одлука и одговорност .

– Тој не е само премиер на Бугарија, а на земја која претседава со ЕУ , а тие велат – дијалог, конструктивност и соработка, но со овој свој гест тој зазема страна и не реализира она што е цел на членството во ЕУ”.

Радев истакна дека официјалната посета на неговиот македонски колега е јасен израз на поддршката на Бугарија за европските и евроатлантските перспективи на Република Македонија и јасно ја покажува желбата на двете страни да работат заедно. Претседателот Радев потсети дека од признавањето на Република Македонија до денес, ниту една бугарска влада не формулирала конкретни услови и тврдења за името на нашиот сосед.

Радев истакна дека по промената на името на Северна Македонија постојат географски реалности и историски предиспозиција кои ја обрзуваат Бугарија да биде крајно внимателна и да ги следи и проценува не само исходот од преговорите меѓу Македонија и Грција, но најмногу договорните обврски во бугарско – македонските односи , што, според неговите зборови, мора да стане неповратно.

Прашан за ставот на Иванов, кој одби да го прифати договорот со Грција и со својата одлука, може да го дестабилизира регионот, рече Иванов:

– Не го однесов некој од мојата канцеларија, имав средба и за првпат добив документ во кој не сум бил вклучен или не сум запознаен “, коментираше Иванов.

– Зошто треба да го легализирам овој документ? “, праша Иванов. Тој беше цврсто убеден дека според Уставот претседателот е важен за склучување меѓународни договори, а овој пат бил исклучен од целиот процес.

– Не прифаќам квалификации што ја попречуваат стабилноста во регионот” , рече Иванов.

Тој коментираше дека ова е негова лична одлука. Иванов го опиша договорот како штетен, бидејќи ако не се затвори, отвора премногу прашања и создава неизвесност и несигурност за Македонија и за регионот.

– Невозможно е реализацијата на стратешките цели на Македонија да биде алиби за штетни договори”, рече Иванов.