Ципрас го објави договорот: Уставната ревизија е голема победа за Грција – ММС
ММС

Објавено на: 06/13/18 7:30 AM

Ципрас го објави договорот: Уставната ревизија е голема победа за Грција

Грчкиот весник „Катимерини“ пренесува извадок од договорот меѓу Македонија и Грција како и оценката на Кабинетот на грчкиот премиер Алексис Ципрас дека се работи за успех.

Со завршувањето на преговорите и постигнување спогодба со ПЈРМ, Грција си ја врача својата историја на древна Македонија, која порано ја присвојуваше владата на соседната држава“.

Спогодбата која ја постигна Владата, не го решава само прашањето на името, обезбедувајќи дипломатски капитал за други, отворени прашања на грчката надворешна политика, туку го решава на најдобар можен начин во служба на националната линија и официјално осигурување на позицијата на државата.

Добивки од спогодбата:

1. Договорот е целосно во согласност со националната црвена линија за комплесно име со географска одредница за „ерга омнес“ употреба, за што нашата земја се држи како позиција 20 години.

2. Прифаќањето на erga omnes е голем дипломатски успех за Грција, бидејќи не беше прифатено во минатото ниту како основа за дискусија. Ова значи дека нашите соседи не само што ќе го користат договореното име во нивните меѓународни односи, меѓународни организации, меѓународни форуми и меѓународни документи, туку и внатре во земјата.

3. Името “Република Северна Македонија”, кое во нашата земја ќе биде признаено како “Северна Македонија (без англиски превод)”, става крај на иредентизмот во името “Република Македонија”, кое еуставното име на соседот и кое е признато од повеќе од 140 држави во билатералните односи, вклучувајќи ги САД, Русија и Кина.

4. Владата постигна не само прифаќање на „ерга омнес“, туку нашиот сосед се обврза да пристапи веднаш кон уставна ревизија.

5. Уставната ревизија е огромна победа за Грција, бидејќи таа беше дел од нашите црвени линии, кои ги имавме во изминатите 20 години, а беше следена од сите партии и влади, но тоа беше црвената линија и на сегашната влада, а Скопје никогаш претходно не се согласила да го промени својот устав со меѓународен договор.

6. Договорот предвидува Грција да го ратификува договорот само откако ќе заврши уставната ревизија во соседната земја. Поканата за НАТО и отворањето на фондовите на ЕУ ќе се спроведува по ратификација од страна на македонскиот парламент на договорот, но нејзиното пристапување кон двете организации ќе биде направено по уставната ревизија, бидејќи поканата експлицитно вели дека е неважечка ако не е исполнет договорот.

7. Со овој договор, ја земаме назад нашата историја, симболи и традиција, бидејќи во договорот со соседната земја се прифаќа разликата меѓу грчките Македонци, нивната древна грчка култура, нивниот јазик и регионот во кој живеат и народот на таа земја со своја историја, јазични и културни карактеристики од друга страна (види член 7 подолу).

8. Името ќе биде запишано во македонскиот устав со ревизијата. Во исто време, повеќе од 140 земји кои ја признаваат земјата денес со терминот Македонија ќе ја препознаат како Северна Македонија.

9. Името целосно ја издвојува оваа земја од грчка Македонија и нејзините три региони (Источен, Централен, Западен).

10. Крај на неодговорноста се потврдува на повеќе формални начини, бидејќи гаранциите се дадени на најексплицитен и недвосмислен начин, кој елиминира, спречува и ги сузбива сите видови на ирационална реторика и акции, без разлика дали доаѓаат од јавни или приватни ентитети.

11. Договорено е сите ирационални референци да бидат избришани од уставот на соседот. На пример, а) ќе се отсрани, верното копирање на соодветното поглавје во грчкиот Устав. Во овој контекст,членовите за заштита на “македонските малцинства” во соседните земји ќе бидат отстранети; б) статијата за заштита на границите се заменува со бришење на сите проблематични референци; в) се отстранат сите дури и имплицитни историски референци на иредентистички ставови во Преамбулата на Уставот.

12. Договорот предвидува дека државјанството во Северна Македонија ќе биде Македонско / државјанин на Република Северна Македонија. Овој унифициран термин го заменува простото “македонско” во моментов на патните исправи, така што тоа е јасно подобрување.

Грција ќе го признае државјанството / државјанството како “граѓани на Северна Македонија”.

Се забележува дека поимот “националност” е различен од етничката припадност. Како резултат на тоа, договорот не ја признава националноста / нацијата, туку правото на самоидентификација на граѓаните на соседот. Членот 7 од договорот наведува дека нашите граѓани имаат можат да продолжат да ги идентификуваат нашите соседи со кој било термин што го користат. (види член 7 подолу)

13. Нашите соседи веќе го сменија името на аеродромот, нивниот автопат и нивниот стадион. Ќе има размена на споменици со Општина Солун или ако размената не се одвива, договорот предвидува дека соседната земја ќе има плакети на статуите и споменици за да стане јасно дека тие се симболи на грчката култура (на пр. Скопски плоштад ќе има натпис дека се однесува на хеленистичкиот период и ќе биде обележан како симбол на пријателството на Грција – Македонија).

14. Иако јазикот на “македонскиот јазик” бил признаен од страна на Грција во рамките на ОН од 1977 година, договорот содржи дополнителна јасна формулација дека тој припаѓа на семејството на словенски јазици, како и експлицитниот запис дека овој јазик е одвоена од античката грчка култура и грчко-македонското јазично наследство.

15. Сите агресивни определби на владини и јавни институции, како и државни / културни организации финансирани од државата ќе бидат дефинирани со терминот “Северна Македонија”, додека дефиницијата “Македонија” се укинува.

16. Ќе биде формирана Работна група на експерти, која ќе мора да се занимава со прашања за трговски марки од 2019 година во рок од 3 години.

Меѓународно опкружување: Владата започна преговори за меѓународниот статус кво во кој терминот „Македонија“ веќе се користеше како име на соседот во меѓународните организации и на сите меѓународни форуми, како што тоа произлегува од обврзувачката привремена спогодба од 1995 година со која името на нашиот сосед беше Поранешна Југословенска Република Македонија. Освен тоа повеќе од 140 земји, (вклучувајќи ги Кина, Русија и САД) ја признаа под нејзиното уставно име, Република Македонија, а нејзините граѓани како Македонци.

Меѓународниот суд на ОН во 2011 година донесе одлука неповолна за Грција, за активностите кои доведоа да не се упати повик за ПЈРМ за членство во НАТО.

Таквите меѓународни прилики беа повеќе неповолни за преговорите во споредба со приликите што ги имаа претходните влади.

„Членот 7 од Спогодбата: 1. Страните признаваат дека нивното сфаќање дека термините „Македонија“ и „Македонски / Македонец се однесуваат на разлилни историски контексти и културно наследство.

2. За првата страна тие термини не значат само територијата и жителите на северниот регион од Првата страна и нивните карактеристики, туку и грчката култура, историја, културното наследство на овој регион од антиката до денес.

3. Што се однесува до другата страна, тие термини подразбираат територија, јазик, жители и карактеристики на нејзината историја, култура и наследство кои се разликуваат од оние во член 7(2)

4. Другата страна напоменува дека нејзин службен јазик, македонскиот јазик, припаѓа на групата словенски јазици. Двете страни забележуваат дека службениот јазик и други карактеристики на Втората страна не се во врска со древната грчка култура, историја, и културно наследство на северното подрачје на Првата страна.

5. Ништо во оваа Спогодба не е со цел на било кој начин да потцени или измени, или да влијае на граѓаните на двете страни.