Минатата година, списанието Men’s Health ги спореди стекот и сејтанот (пченично зрно богато со протеини). Новинарите се прашуваа што е подобро.
Откриено е дека сејтанот, замена за месо базирана на растенија, содржи три пати повеќе протеини од стек и десет проценти маснотии. 100 грама сејтан содржи повеќе железо и повеќе магнезиум, но ниту една намирница нема витамин Б12. Истражувањата покажаа дека веганизмот може да додаде четири години на вашиот животен век, додека јадењето црвено месо ги зголемува шансите за прерана смрт за 12 проценти. Сепак, според тоа списание, стект излегол како победник.
Меѓутоа, најновите податоци повторно не одат во прилог на месната индустрија. Истражувачите во Грција ги проучувале диетите на 3.349 жени и мажи на возраст над 50 години. Тие тврдат дека стареењето е поквалитетен процес кај луѓето кои јадат растителна храна, богата со протеини. Ова ги натера да заклучат дека диета богата со растителни протеини е покорисна за успешно стареење.
Кога станува збор за долговечноста, друга студија го испитала влијанието на внесот на протеини врз животниот век на 6.381 лица на возраст над 50 години во САД. Повторно, се покажало дека растителните протеини се поврзани со помал ризик од рана смрт. Истиот заклучок го постигнуваат јапонски истражувачи кои ја спровеле студијата на примерок од 70.696 лица, пишува британскиот Метро.
Добри извори на растителни протеини се путер ореви, леќа, киноа и чиа, како и семки од тиква и коноп, црн грав, амарант и хељдаа. Тофу ги содржи сите девет основни аминокиселини.
Постојат многу опции на тањирот, а она што ви треба е доза на креативност и иновација ако сте решиле да ја замените исхраната со месо со храна од растително потекло.
Извор и фото: index.hr