Истражувачка сторија: Балканска медиумска индустрија – Прв дел – ММС
ММС

Објавено на: 12/4/17 1:58 PM

Истражувачка сторија: Балканска медиумска индустрија – Прв дел

Македонски ендемски вид

Медиумската концентрација е клучно прашање за слобода на говор и информирањето, за што особено заитересирани се Советот на Европа и ОБСЕ, а уште повеќе Европската унија, за која ова прашање е еден од условите за преговори.

Во ова медиско опкружување успешно се вклопува профилот на директорот на ААВМУЗоран Трајчевски, чија главна мисија беше да се етаблираат и да функционираат партиските медиуми. При тоа, Трајчевски како англиска кралица беше недопирлив за ниедна страна. Прашањето е формално – како да го разреши без загуба и се да си остане во етерот по старо, само формалната страна да биде запазена, а бирократската логика задоволена. Суштината не е важна. Истите медиумски газди од 90-тите остануваат главни играчи, со повремена појава на нов фантом или пират.

Прочитај повеќе на
Канал 77