Милионски тендер за реагенси-анализи на крв само во 12 лаборатории – ММС
ММС

Објавено на: 06/4/18 10:42 AM

Милионски тендер за реагенси-анализи на крв само во 12 лаборатории

Нов тендер за реагенски тежок 35 милиони евра за кој Министерството за здравство распиша оглас внесе страв и предизвика бура од реакции кај лекарите, лаборантите и биохемичарите. Станува збор за голема централизирана набавка на реагенси за наредните три години за кој министерот за здрваство Венко Филипче смета дека ќе донесе голема заштеда. Стручната фела посочува дека со оваа набавка се предвидуваат тектонски поместувања во системот на функционирање на лабораториите што ќе има негативни последици за пацинетите, но и за вработените.

Резулатите од анализите нема да се издаваат истиот ден како досега, а крвта ќе се транспортира во други градови во 12 централни лаборатории, одредени од Министерството за здравство.

НОВА дознава дека комисијата составена од четворица лекари и бихемичари кои требало стручно да се изјаснат кои реагенси се потребни, всушност добиле готов план и стратегија од Министерството за здравство каде што само требало да ги стават своите потписи. Извори за НОВА тврдат дека ништо во тендерот не било нивна идеја, туку вака скроениот тендер е исклучиво политичка одлука на Министерството за здравство. А, токму тоа ги загрижува лаборантите и биохемичарите кои тврдат дека ниту биле повикани, ниту консултирани за големата набавка на реагенси.

Тендерот предвидува вкупно 12 централни лаборатории да ги изработуваат анализите и во нив крвта ќе биде транспортирана од другите здравствените установи во држава. Според најавите, биолошкиот материјал, односно крвта ќе се собира од 10 и 30 до 14 часот, а резултите пациентите ќе ги добиваат дури наредниот ден. На скопоските клиники велат дека ова ќе биде голем проблем не само за воспоствувањето на дијагноза и пружање помош што побргу, туку пред се за пациентите кои од други градови во внатрешноста ќе мораат да патуваат утредента повторно за лекарот да ги види резулатите и да им напише терапија. Со тоа се создаваат дополнитени трошоци за пациентите, а се зголемуваат и болничките денови.

Според листата на централни лаборатории до која дојде НОВА, крвта од пациентите од Кавадарци, Неготино, Валандово, Гевгелија нема да се анализира во тие градови, туку ќе се праќа во централната лабораторија за овој регион, а тоа е општата болница во Струмица. Во Болницата во Битола ќе се носи крв за анализа дури од Велес, од Демир Хисар, Прилеп, Македонски Брод, Ресен, Крушево.