Албанските домати ги преполовија цените на домашните – ММС
ММС

Објавено на: 06/4/18 9:41 AM

Албанските домати ги преполовија цените на домашните

Само една недела по почетокот на бербата на доматите и краставиците во Струмичко нивната цена речиси се преполови. Земјоделците се загрижени и се надеваат дека станува збор за привремен проблем во откупот, бидејќи цената е многу ниска и не ги покрива производствените трошоци. И откупувачите го потврдуваат трендот на опаѓање на откупните цени на раноградинарските производи. Продажната цена на краставиците на кванташките пазари се спушти на 10 денари за килограм, на доматите 20 денари, а пиперките се продаваат по цена од 20 до 30 денари за килограм во зависност од квалитетот.

Годинава и покрај сите климатски непогоди производството на градинарските култури е со добар квалитет. Според земјоделците причина за намалените откупни цени покрај намалениот извоз е и континуираниот увоз на домати од Албанија. Нивните домати имаат пониска производствена цена поради поблагата клима и албанското производство стасува неколку недели пред домашното.