Изложба на фотографии за џез-музичари – ММС
ММС

Објавено на: 06/4/18 9:21 AM

Изложба на фотографии за џез-музичари

„Скопје синема сити“ кој ќе почне задутре во Кинотека на Македонија, ќе има претфестивалска програма со изложба „Македонска џезтетика“ – фотографии на истакнати македонски џез-музичари од Татјана Ранташа, а како дел од изложбата настап ќе има Квинтетот на Гоце Стевковски, основоположник на Здружението на џез-музичари.

Татјана Ранташа е реномиран фотограф со 15 години искуство, најмногу со сценска фотографија. Почнувајќи од 2005 година, таа е официјален фотограф за издавачки куќи како Авалон, Пасворд, МКЦ-концерти, МОТ, Десонанц фестивалот, а денес е најчесто ангажирана за Оффест и Скопскиот џез-фестивал, како нивни официјален фотограф.

– „Македонска џезтетика“ е избор од фотографии од различни генерации македонски џез-музичари, почнувајќи од Џијан Емин, Гоце Стевковски, Алек Секуловски, па до Симон Киселички, Мишко Парушев и Владан Дробицки, од Трајко Велков, Бојан Шамба, па до Кирил Кузманов, Кирил Туфајхчиев, од Влатко Стефановски, Васил Хаџиманов, па до Тони Китановски, Кокан Димушевскии и многу други, соопшти „Скопје синема сити“.

Музиката и нејзиното филмско претставување е во фокусот на програмата на четвртиот фестивал „Скопје синема сити“ кој ќе се одржува од 6-ти до 10 јуни. Во петте фестивалски дена ќе бидат прикажани 15 филмови. Влезот за претфестивалската програма (6 јуни од 19 часот) за изложбата и концертниот настап е слободен.