Веруваме дека досега сте слушнале за магичната храна со „негативни калории“, и со право се прашувавте како е можно да има негативни калории.
Името „негативни калории“ е често погрешно сватено – едноставно, секоја храна има одредена калориска вредност, без оглед колку е мала. Тоа е поради што негативните калории се нарекуваат така, факт е дека нашето тело троши повеќе енергија обработувајќи ја, отколку што внесуваме конзумирајќи ја.
- Целер
Број на калории: 3 по парче со средна големина
- Домати
Број на калории: 22 на домат со средна големина
- Моркови
Број на калории: 2 на 10 грама
- Брокула
Број на калории: 49 на цвет со средна големина
- Грејпфрут
Број на калории: 104 по парче со средна големина
- Ротквици
Број на калории: 1 по големо парче
- Гуава
Број на калории: 45 по парче со средна големина
- Малина
Број на калории: 0,5 по парче
- Праска
Број на калории: 38 по парче со просечна големина
- Аспарагус
Број на калории: 10 по врзуванка
- Јаболко
Број на калории: 95 на парче со средна големина
- Варена зелка
Број на калории: 17 на 250 грама
- Мандарини
Број на калории: 37 по парче
- Лубеница
Број на калории: 75 по осмина средно големо парче
- Варена боранија
Број на калории: 44 на 250 грама
- Феферони
Број на калории: 18 по парчиња
- Ананас
Број на калории: 28 по круг
- Варен спанаќ
Број на калории: 7 на 250 грама
- Диња
Број на калории: 45 по осмина диња
Извор: denar.mk